9 vanliga frågor

1. Om jag polisanmäler min man för att ha misshandlat mig – kan han ta mina barn ifrån mig då?

Detta är ett mycket vanligt argument för män att använda sig av för att kvinnan ska stanna kvar hos honom. Vid en vårdnadstvist är det rätten som avgör var barnen ska bo.

2. Jag behöver en bra advokat – vart kan jag vända mig?

Vi har ett stort kontaktnät av mycket bra och kompetenta advokater. Ring/maila oss så kan vi förmedla kontakten.

3. Vad är egentligen misshandel?

Det finns olika sorters våld; Fysiskt-, psykiskt-, ekonomiskt- och sexuellt våld. När man är utsatt för våld så kan man vara utsatt för alla dessa eller bara en sort. Ofta tänker vi på fysiskt våld när vi talar om misshandel. Men det är även misshandel och ett brott att hota, kränka eller att våldta sin partner.

4. Vad är hedersrelaterat våld?

Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas genom kollektivet, där släkten eller gruppen (kollektivet) är viktigare än individen. Hedersrelaterat våld och förtryck handlar bland annat om att begränsa framför allt kvinnors livsutrymme och där ett starkt hot om repressalier finns om hon inte lever upp till olika krav såsom sexualitet, rykte och status. Både kvinnor och män kan falla offer för hedersrelaterat våld och både män och kvinnor kan vara förövare.

5. Kan man operera tillbaka mödomshinnan?

Mödomshinnan är en myt. Det finns ingen "hinna" som går sönder efter att man har haft ett samlag. En stor andel kvinnor har ingen blödning första gången de har samlag. I sexualundervisningen i Sverige lär man fortfarande ut att tjejer blöder första gången. Men så är alltså inte fallet. Således kan man inte operera tillbaka något som inte finns. Om du är rädd att utsättas för straff för att du inte blöder på bröllopsnatten, kontakta tjejjouren Somaya.

6. Vad är ett skyddat boende?

Det är ett boende som finns på en hemlig plats. Här bor personer som behöver skyddas för att någon eller några vill skada eller hotar att skada henne fysiskt eller psykiskt. Man kan inte ta emot besök på skyddat boende annat än de som i sin yrkesutövning ska träffa placerade personer, såsom socialsekreterare eller polis.

7. Jag är kär i en kille som tvingat mig att ligga med honom. Nu säger han att han ska berätta för mina släktingar att vi haft sex, vad kan jag göra?

Det du beskriver är två saker, våldtäkt och hot. Det är viktigt att prata med någon om det som han eller din släkt utsätter dig för eller kan komma att utsätta dig för. Ring oss gärna, du kan vara anonym.

8. Min väninna kom till Sverige efter att hennes man hämtat hit henne från hennes hemland. Han har misshandlat henne och hon vågar inte resa till sitt hemland igen eftersom hennes familj menar att hon då varit en dålig fru. Måste hon resa tillbaka?

Din väninna har varit utsatt för brott i Sverige och det är viktigt att hon polisanmäler detta. Det är migrationsverket som bedömer och beslutar om hon får stanna i Sverige. Kontakta oss gärna, vi kan vidarebefordra kontakten med mycket kunniga advokater inom migrationsfrågor.

9. Jag vill gärna hjälpa till. Vad gör jag?

Du kan hjälpa till på många sätt. Finns du i Stockholm så kan du bli volontär och praktiskt bidra på olika sätt. Maila oss på volontar@somaya.se.

 

Du kan även skänka medel som går till en särskild nödkassa för våldsutsatta kvinnor och deras barn. Läs mer här!

 

Du kan även med ditt medlemskap visa att du stödjer vårt arbete. Detta kostar 100 kr per år och pengarna går till en nödkassa för våldsutsatta kvinnor och deras barn.

Kontakta gärna oss!