10 år sedan Fadime mördades

Bild på hedersoffret Fadime Sahindal  Foto: Pontus Lundahl/Scanpix Bild på hedersoffret Fadime Sahindal Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Imorgon är det 10 år sedan Fadime Sahindal sköts till döds av sin far, något som uppmärksammas på flera håll i landet, bland annat i Stockholm. Mordet var ett så kallat hedersmord och sedan dess har Fadime blivit en viktig person för de som jobbar med hedersrelaterad våld, det säger Susanna Namaani verksamhetsledare på Systerjouren Somaya.


Jag har svårt att beskriva hur mycket hon har betytt.


– För det första så har det ju betytt att vi faktiskt pratar om det utifrån att det är en särskild form av våld. Men för oss som arbetar inom det här fältet har det också blivit en pekpinne - det ska aldrig få gå så långt. Sedan har det betytt oerhört mycket för de unga kvinnor som ser henne som en person dom inte vill sluta som. Man vill inte sluta som mördad i hederns namn vilket innebär att man faktiskt tar ett kliv ut ifrån våldet och den situation man är i. Jag har svårt att beskriva hur mycket hon har betytt faktiskt, säger Susanna Namaani.

 

Läs mer SR.se

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter