Kräver hårdare lagar mot hedersvåld

Särskilda lagar behövs mot hedersbrott, anser experter som arbetar med problemet. Tio år har gått sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Fortfarande bedöms tiotusentals unga leva under hedersförtryck.

Den 21 januari 2002 sköts Fadime Sahindal till döds av sin far i Uppsala. Än i dag får många unga kvinnor sin frihet beskuren av den egna familjen och släkten. Det handlar om alltifrån strikta klädregler och förbud att träffa kompisar till hot, kränkningar och misshandel.

Åklagare, advokater och experter som arbetar med offer efterlyser nu en hårdare lagstiftning.

– Lagstiftningen är inte i takt med tiden. Vid hedersbrott är det inte bara en partner som står för våldet, det är ett helt kollektiv, säger Susanne Namaani på kvinnojouren Somaya.

 

Läs mer Dn.se >>

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter